Kuchnia kaukaska – charakterystyka.

Kuchnia kaukaska należy do jednej z najlepszych i najciekawszych kuchni świata. Dzięki łagodnemu klimatowi jaki panuje w tym obszarze, pozwala na uprawę wielu płodów rolnych i aromatycznych przypraw. Kuchnia kaukaska może poszczycić się soczystymi pomidorami, arbuzami, bakłażanami i innymi owocami i warzywami. Z kolei tereny górskie dają możliwość uprawy baraniny, z której powstaje kilkaset gatunków sera.

Istnieje kilka wyjątkowych przypraw, na które należałoby zdecydować się szczególnie.

Do jednych z nich należy zupa mięsna Kharcho, przypominająca w wyglądzie gulasz polski. Jednak w smaku jest zupełnie inna. Jej głównymi składnikami są wołowina i jagnięcina oraz orzechy włoskie. Poza tym dodaje się do niej koncentrat pomidorowy oraz kwaśne śliwki ale najbardziej wyjątkowym dodatkiem jest dodawany do niej liść kozieradki. Drugą potrawa godną polecenia jest Chaczapuri, występujące w Gruzji pod wieloma postaciami, jednak najczęściej jako drożdżowy placek zapiekany z serem. Dodatkiem do potrawy jest jajko, a także pasta z czerwonej fasoli. Innym równie doskonałym przysmakiem są pierożki nadziewane mięsem, twarogiem lub ziemniakami, zwane Chinkali. Pierożki te odznaczają się wyjątkowo aromatycznym mięsem i bulionem wypływającym z ich wnętrza. Można także odnaleźć w kuchni kaukaskiej potrawę przypominającą polskie gołąbki, tylko mięso, a jest nim mięso jagnięce zawijane jest w liść winogrona. Zwykle podawane są na ciepło lub na zimno jako przekąska z dodatkiem sosu cytrynowo – oliwkowego.

Będąc w Gruzji warto spróbować także słodkiego przysmaku, jakim jest Czurczela. Jest uważany w narodzie za “snikersa”, mimo iż odbiega od niego smakiem. W jego skład wchodzą migdały, orzechy, morele, brzoskwinie, a nawet sok z jabłek. Dzięki dużej ilości glukozy i fruktozy dostarcza wiele składników odżywczych. Wszystkie dania kuchni kaukaskiej najlepiej będą oczywiście smakowały wśród lokalnej kultury i miejscowej ludności, gdzie nie tylko posmakujemy dobrych potraw ale także spotka nas życzliwość i gościnność Gruzinów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *